• Tejút, Országút, Lelkek útja, Tündérek útja, Szépasszony vászna...
  • 2012. 06. 06. Vénusz átvonulás
  • Paloma csillagvizsgálóHonlapokról csak úgy...
  Ma már az Internet oly mértékben meghatározó szerephez jutott az információáramlásban, hogy egyre nagyobb igény jelentkezik arra, hogy nemcsak cégek, hanem kisebb vállalkozások és magánemberek is saját honlapot szeretnének. Ez a lehetőég manapság mindenki számára elérhető, hiszen akár ingyen is (némi reklám szolgáltatásért) tárhelyet biztosít néhány szolgáltató.

  Csábító, hogy egy jól megtervezett, átgondolt érthetően, áttekinthetően elkészített honlappal, hatalmas mennyiségű információt juttathatunk el a célközönséghez, reklám értéke hatalmas. Rengeteg munkától szabadít meg, hiszen nem kell egyenként vagy drága nyomdaköltséggel, bizonytalan terjesztéssel korlátozott méretű szórólapokkal megkeresni leendő ügyfeleinket, barátainkat.

  Tehát, ha az elhatározás megszületett, hogy saját honlapot szeretnénk, akkor a következőket kell tennünk.

 1, A legfontosabb, hogy először tisztázzuk magunkban, hogy mit szeretnénk tudatni a világgal! Minden mással csak ezután foglalkozzunk. Ha már tudjuk, hogy milyen adatokat, képeket, videókat akarunk meg- ill. bemutatni, szeretnénk-e vendégkönyvet, fórumot stb. mert ez meghatározza a leendő honlap méretét ami fontos lesz majd a tárhely bérlésekor. A tartalom befolyással lehet a formára, a külalakra is.

 2, Ha már kirajzolódott a tartalom, akkor már könnyebb kitalálni hozzá a formát. Ezt megtervezheti mindenki maga, de lehet designer-hez is fordulni. Nagy divat ma a flash, gyönyörű dolgokat lehet kihozni belőle, de itt is igaz : a kevesebb több lehet. Gondoljunk azokra is akiknek nem a leggyorsabb az internet kapcsolata. A lap felbontásának kiválasztásánál is gondolni kell a régebbi gépet használókra, bosszantó folyamatosan görgetni a sávot, hogy végig olvashassunk egy sort. A háttér zene akár bosszantó is lehet, biztosítsuk annak kikapcsolását is. Tehát a rengeteg lehetőségből, bizony, sok kompromisszummal meg kell találnunk a saját, "legjobb döntést".

 3, Ki kell találni egy jól megjegyezhető domain nevet. Jobb ha több nevet is felírunk magunknak, mert lehet, hogy a név már foglalt. A szolgáltatók honlapján általában van domain név ellenőrző. Az sem mindegy, hogy .hu, .com, .eu, .net stb. kiterjesztést akarunk, ugyanis ez már árfüggő...

 4, El kell készíteni vagy készíttetni a honlapot. Ne essünk abba a hibába, hogy jó, most még nem tökéletes, de majd javítunk rajta. Az első benyomás nagyon sokáig tart! Inkább legyen elérhető pár nappal később a honlap, de olyan legyen amilyet elképzeltünk. A honlapunk nagyon részletes képet ad rólunk, részletesebbet, mint egy nagy felbontású fénykép. Itt az igényességünk is lemérhető. Gondolni kell a későbbi karbantartás megvalósítására is.

 5, Ha elkészült, akkor tárhelyet kell bérelnünk egy szolgáltatótól, hogy feltelepíthessük honlapunkat. Az ár méretfüggő, de célszerű valamivel nagyobb területet bérelni, gondolva a jövőre. A legtöbb szolgáltató lehetőséget biztosít a tárhely későbbi növeléséhez.

 Természetesen ezeket a feladatokat szívesen átvállalja mindenki aki honlap készítéssel foglalkozik, így e sorok írója is!

Néhány példa...